Bitcoin nedir? Bitcoin nasıl alınır?
Bitcoin, yeni çağın sanal para birimi. 10 yıl kadar önce Satoshi Nakamato tarafından ortaya çıkarılan; ancak o günlerde değeri pek anlaşılmayan Bitcoin, şu an hemen hemen tüm dünyadan kabul gören bir sanal para birimi olma özelliği taşıyor. Bitcoin nedir? Bitcoin nasıl alınır? soruları da çok sorulmaktadır.
Bitcoin nedir sorunun cevabı şu sıralar oldukça yoğun olarak merak edilir. Tabii bir de bitcoin nasıl alınır sorusu var ki en çok merak edilen nokta da sanırız bu. Peki son günlerde rekor üstüne rekor kıran bitcoin ne ifade ediyor? Bitcoin’i almak için ne yapmak gerekiyor? Gerçekten güvenilir bir yatırım aracı mı? Bir dolar veya euro alternatifi mi yoksa altına paralel olarak düşünülebilecek bir şey mi? Yoksa her şeyden öte bitcoin her an patlamaya hazır bir balon mu?
Bitcoin (sembolü: ฿, kısaltma: BTC) herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan elektronik bir para birimidir. Virgülden sonra 100 milyonuncu basamağa kadar birimlere ayrılabilir. Ayrıca Derin Ağ’da en çok kullanılan para birimidir.
Bitcoin Kaç Tl

bitcoin-para-birimi
BiTCOİN NE ZAMAN ÇIKTI?
Bitcoin ağı 3 Ocak 2009’da hayata geçti. Manifestonun yazarı Satoshi Nakamoto’dur fakat muhtemelen gerçek ismi değildir. Maksimum bitcoin sayısı 21 milyonla sınırlıdır. 22 Temmuz 2013 tarihi itibarıyla dolaşımdaki bitcoin’lerin toplam değeri 1.2 milyar dolar seviyesindeyken 4 Haziran 2014 tarihi itibarıyla bu değer 8.2 milyar dolar seviyesine ulaştı.
Soru: Bitcoin kağıt paranın yerine geçecek mi?
Bitcoin sanal para birimi; ancak kağıt paranın yerine geçip geçmeyeceği bir süredir tartışılıyor. Ciddiye alınması gereken bir para birimi olduğu çok açık; ancak kağıt paranın yerine geçeceğini düşünmek biraz gerçeklerden uzak.
Soru: Bitcoin nasıl üretilir? Nasıl kazanılır?
Bitcoin üretim aşaması için mining yani madencilik tabiri kullanılıyor.
Aslında Bitcoin madenciliğinin nasıl yapıldığından çok; neden çok önemli olduğu kendi başına uzunca bir yazıyı hak ediyor. Çünkü Bitcoin’i bu kadar önemli bir teknoloji ve büyük bir buluş yapan şeyin kilit noktalarından bir tanesi Proof-of-Work olarak bilinen konsept. Bu yazıda ise bu konuya kabaca değinip işin teknik kısmına çok da kafa yormak istemeyen okurlarımızın akıl sağlığını koruyacağım, en azından şimdilik.
BiTCOİN NASIL İŞLİYOR?
Herhangi bir merkezden üretilmeyen Bitcoinler, Bittorent ağlarına benzer şekilde noktadan-noktaya dağıtık bir ağ özelliği gösterir. Bu ağda gerçekleşen ödemeler diğer noktalara anında ulaşır, böylece hangi adresten hangi adrese ödeme yapıldığı kayıtlara geçer.
BITCOIN KULLANMANIN AVANTAJLARI
Enflasyon riski düşük: Enflasyona sebebiyet veren etkilerden biri de tedavüldeki reel para arzlarındaki artıştır. Tedavüldeki para arzının artması doğru orantılı olarak enflasyonu da arttırır. Ancak bu sistem Bitcoin için geçerli değildir. Çünkü Bitcoin sistemi, sonu olan bir sistemdir. Teknik tasarımı itibariyle maksimum 21 milyon adet Bitcoin üretilebilir. Dolayısıyla Bitcoin’in enflasyon riski çok düşüktür.
Çökme riski düşük: Reel para birimlerinin çöküşü, hükümetlere bağlı yaşanan hiperenflasyonlardan kaynaklanır. Bitcoin sistemi de herhangi bir hükümete bağlı olmadığı için, çökme riski oldukça düşüktür.
BiTCOİN KULLANIM ALANLARI NELER?
Bitcoin, bazı ülkelerde bir ödeme ve yatırım aracı olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de de TL karşılığı bitcoin almak mümkündür. Para gibi kullanılabildikleri için bitcoin’lerin bir değerleri vardır ve ayrıca bazı fonların ileride popülaritesi arttıkça, değerinin artacağı beklentisi ile bu ürünle ilgilendikleri bilinmektedir.
Bitcoin’in değerini piyasadaki arz ve talep koşulları belirlemektedir. Talep artınca fiyatı artmakta, düşünce de azalmaktadır. Dolaşımda sınırlı miktarda bitcoin vardır ve yeni bitcoin üretmenin de bir limiti ve prosedürü bulunmaktadır. Bitcoin’in piyasa değeri önündeki en büyük tehditler; teknik zorluklar, ülkelerin bu paraya olan yaklaşımına bağlı mevzuat değişiklikleri ve insanların bu paraya olan istek ve güveninin olumsuz yönde değişmesidir.
Bir Solukta Bitcoin; Nedir / Ne değildir? Avantajları Nelerdir?
- Dijital para birimidir. Maddesel/Fiziki bir karşılığı şimdilik yoktur.( altın gümüş vb.)
- Bitcoin bir ağ etkileşimidir. Bir merkezi yoktur. A’dan B’ye dijital para transferi sağlar.
- İnternet olan herhangi bir noktadan internet olan herhangi bir noktaya transferi yapılabilir.
- Aracısı, komisyoncusu yoktur. Masraflar aracı olmadığı için çok çok düşüktür. Sadece transfer işlemini onaylayan madencilere çok cüzzi miktarlarda ödeme yapılır.
- Bitcoin, açık kaynak kodla yazılmıştır ve herkese açıktır. Sistemin sahibi onu kullanan herkestir.
- Tüm ülkelerde kullanılır ve offline hesabınıza kimse müdahale edilemez. Bu bakımdan İsviçre bankalarından daha güvenlidir denebilir.
- Kullanım koşulu, ön sınırlama sözleşmeleri veya şartları gibi sınırlayıcılar yoktur. Kullanmaya başlarsanız kullanırsınız bırakırsanız kullanmazsınız.
- Bitcoinler, Madenci denilen ücretsiz bir program tarafından üretilir.
- Üretilecek bitcoinlerin belli bir sayı sınırı vardır. Toplamda 21 Milyon adet üretilecektir.
- Üretim hızını ve enflasyonunu kontrol edebilmek için “zorluk seviyesi” her geçen gün belirli protokoller çerçevesinde artar. Bu seviyeler ağdaki üretim yoğunluğuna göre belirlenir.
- Her kullanıcının dijital bir cüzdanı vardır. Bitcoinlerinizi bu cüzdanlarda tutarsınız.
- Bitcoin transferleriniz eşsiz bir imza ile imzalanır ve sırayla madenciler tarafından doğruluğu ve eşsizliği kontrol edilerek onaylanır. Böylece aynı bitcoin ikinci kez kullanılamaz.
- Bitcoin ile ürün satışı yapmak için hiçbir ekstra ödeme yapmazsınız. Sizden herhangi bir ön koşul istenmez.
- Bitcoin, TL,USD, EURO gibi birçok para birimine dönüştürülebilir. (Bunu yapan siteler komisyon almaktadır.)
- Qr kodu ile mobil ödemeler yapabilirsiniz.
- Bitcoin borsaları hafta sonu ya da tatil günleri durmaz, daima çalışır.
bugun okuduğum haberler gore cok buyuk cakılmıs borsada bitcoin. umarım kucuk yatırımcı altından kalkar bu isin
bitcoin uzun zamandır araştırdığım bir konu. Hala teredüttlerimi atlatamadım ve nasıl kazanacağımı öğrenemedim.
Bitcoinin ne olduğunu bilmiyordum sonunda biraz Ne olduğunu anladım teşekkürler.
Şu bitcoin bu aralar her yerde denk geliyor. kanıma girecekler gidip alcağım tüm paramla
bitcoinin bence geleceği yok hakkında cok sey soyleniyor. ileride batacak bir bsaadet zinciri gibi birsey olabilir
bitcoin gerçekten geleceğin çok kullanılacak ve çok değerli bir para birimi olması muhtemel
Bitcoin bir para çeşidiymiş herhalde.Bilgileri okudum faydalı olmuş makale için teşekkürler.
Bitcoin kelimesini bu aralar hep duyuyorum.Bu makaleden biraz Ne olduğunu Ne işe yaradığını öğrendim.
bundan yıllar önce yavaş yavaş kendisinden bahsettirirken hepimiz burun kıvırıp olmaz öyle şey diyorduk. şu an geldiği yer ortada
bitcvoin bir cılgınlık bakalım sonu nereye varacak. marım iflas etmez cok yatırım yapanı var
dun haberlerde izlemistim bir kişi bitkoinlerinin olduğu bilgisayarını yanlıslıkla cope atmıs .buyuk talihsizlik
Az önce ekşi sözlükte gezerken sol frame olduğu gibi Kripto paralar ile dolmuş. insanlar yavaş yavaş ama artık geç kalmış bir şekilde Farkına vardılar
türkiyeden alıp yabancı borsalarda altcoinlere oynamak en mantıklısı şuan için
her 3 sitede bir karşıma bitcoin çıkıyor en sonunda bende gireceğim bu işe az kaldı
Sanırım dün gene inanılmaz bir Yükseliş yaşamış. Sırf böyle yeni bir yatırım kaynağı çıktığında erkenden değerlendirebilmek için bundan sonra kenarda para ayırmak gerekiyor
bu işin sonu nereye varacak bakalım. insanlarcıkmaya calıstıklarında sistemden cıkabileceklermi acaba? ellerind ekalmasın coinler
bugun itibari ile almanyada uyarı geldi bitcoinle alakalı. bitcoini olanlar dikkat etsin bence bir günde patlatacakalr sanırım bunu
İsin sonunda batmakta var. Ekonomi bakaninsaadet zincirine benzetti aman dikkat diyorum
Bu aralar Türkiye de Bitcoine isim bulma telaşı başladı. Çok yakındır kazanca vergi gelmesi
Bu bitcoin cilginligi halen devam ediyor. Yukselme trendine devam diyor. Ama birden patlarsa sasirmam
Bitcoin herkesin rüyasını süslüyor ama devlet güvencesinde olmayan bir şeye yatırım iki kere düşündürtütüyor
Bence yatırım yapılmaması gerekilen bir alan. Parayı riske atmak her zaman risklidir. Son günlerde zaten bitcoin yerine bitcoin cash tercih edilmesi gerektiği üzerine bazı bilgiler yayınlandı.
Bu kripto paranin gelecegi henuz belirsiz. Ulkemizdede acilacagi yonunde bir meclis konusmasi vardi ama ne olacagi bello olmaz
Bitkoinle ilgili onemli uyarilar yapiliyor. Dikkatli olun. Paralariniz bir gecede buharlasmasin
bu işler çok sakat. bende borsa belasına bulastım. kucuk yatırımcıyı somuruyorlarmıs oğrenmis oldum.
Sindilik iyi yukseliyor ama tavan yapti artik bu dikkat etmek gerek sonra parwlar gidiverir
dusmeye baslamıs duyduğuma gore bakalım suni bir düşüş mü yoksa parayı vurdular tahliyeye mi geçtiler goeceğiz
1 bitcoin dayanmış 60bin liraya. Geçen yıl ev alacağıma bitcoin alsaymışım şimdi 3 trilyonum oluyormuş 🙁
bitcoin cılgınlığı başladığından veri aklımdaki tek soru bitcoini nereden alabilirim sorusuydu. Yanıt vermişsiniz teşekkür ederim
iyice cığrığından cıkıyor bitcoin. kacak elektrik ile üretime baslamıslar. nasıl bir seyse evde uretiliyor hic anlamadım
Diyanetin yayinladigi habere gore bitcoin almaknhelal degilmis. Ben almayacsm. Zaten ne olucads belirsiz bir pars buyuk risk
Bitcoin için bir gün habersiz geçmiyor desek yeridir Ülkemide oldukça fazla yer işgal ediyor bu sıra ve sonuda kötü olacak gibi
Bu aralar bitcoinden sonra IOTA ya merak saldım. Iota satın alabileceğim Türk site önerebilir misiniz?
Kripto paralar doldu ortalikta. Sanal para ari ustunde dikkatli olmak gerek. Sanali gercege ceviremezsek sikinti olur
Bu paradan birileri xok iyi kazandi amaartik doyuma ulasti yakinda ciddi bir dususe gecebilir. Dikkatli olmali
Paribu üzerinden 20 bin tl iken almıstım. 80 bin tl bandında da sattım. 1-2 ayda neredeyse 4 kata yakın para kazandım
Sanki birkaç gündür azalış trendinde bu bitcoin. Umarım insanlar mağdur olmaz bu durumdan
Son havadise gore borsa istanbul bitcoini gorusecekmis. Ama ben bu kripto paraya uzagim.
bitcoin oyle yada boyle iyice hayatımıza yerlesti. bu gidişle altın dolar gibi değerli oalcak görünüyor.